Dit was lekker by die see…

Goeiedag aan al my lesers en volgers.

Jammer ek was so stil soos ʼn landmyn die afgelope paar weke. Ek het soos duisende van my landgenote my karavaan gepak, gehak en see toe geklap. Suidkus toe. Scottburgh om presies te wees.

Ek het besluit om so bietjie met julle te deel van my vakansie. Terloops, as julle meer wil weet oor wat om alles te doen by Scottburgh kyk hierso.

https://www.sa-venues.com/things-to-do/kwazulunatal/bysuburb/scottburgh/

Ek en my familie gaan al jare lank soontoe. Mt familie gaan self soontoe voor my pa hulle gebore is. My eerste woord na “oupa” en “naeldekoker” was “Skotburg.” Ons bly altyd in die karavaanpark. Op n stadium het dit gevoel of almal van ons deel van die aarde daar kamp.

Scottburgh se karavaanpark is tops. Dit het

 • Lekker groot staanplekke
 • 3 ster gradering
 • Hulpvaardige personeel, (hulle help selfs met die tentopslanery)
 • Goeie veiligheid
 • Skoon badkamers
 • Skoonmaakdienste (klere en skottelgoed)
 • Swembaddens
 • ʼn Speletjieskamer
 • Rolstoel vriendelike paaie en badkamers
 • ʼn Privaat strand met rotse en poele om in te baljaar. Dis perfek vir snorkel, swem of visvang. Of as jy net wil sit en vir die branders staar of saam met jou kinders sandkastele bou.
 • Kragbokse
 • Woonstelle wat uitverhuur word.
 • Vriendelike kampers
 • ʼn Koffiewinkel (Scotties Tuckshop) waar jy ontbyt, middagete of net ʼn lekker melkskommel kan geniet.) Probeer gerus die French Toast en Coffee Freezo.

Langs die karavaanpark is die dorp se hoofstrand met sy grasgroen graswalle. Dit is ʼn plek vir almal. Surfers, families, hengelaars, mense wat net wil chill en tan. Daar naby is ʼn mini-gholfbaan as jy lus is vir ʼn paar rondes.

Eetplekke is beskikbaar. Besoek gerus vir Vertigo’s vir ʼn sundowner of die John Dory’s vir ʼn lekker familie ete.

Vir middagete stel ek voor jy kry vir  jouself ʼn Cheese Dog. Dit kos net R22. Dit is heerlik. Die vriendelike oom wat dit maak boor ʼn tonnel in die hotdog bun met een of ander apparaat, sit die worsie in en gooi op die souse op waarna jy smag. Kyk uit vir sy Hot Dog-waentjie.

Veiligheid is verseker. Daar is lewensredders op hul pos en polisie-patrollies wat gery word. Die lagoon is lekker om in te swem, behalwe as hy afkom, bly dan liewer weg.

Rocky Bay se strand is ook ʼn lekker opsie as jy iets nuuts wil hê. En dit is altyd lekker om die ingeboude seeswembad by Park Rynie te besoek al is die water baie koud.

My pa-hulle het gaan diepsee visvang. Hulle kon ʼn tuna en ʼn geelstert uittrek. Ek was nou nie so dapper om Diepsee-haaiduik te doen nie. Ek swem eerder in ʼn riooldam.

Amanzimtoti se Galleria was gelukkig naby om uit te help op reënerige dae.

Veral die flieks. Ek kan Aquaman gerus voorstel. Dit is goeie film vir ʼn nuwe Marvel karakter. Die film bied ons ʼn blik in ʼn fiktiewe lewe in ons oseane. Daar is propvol drama, hope aksie, ʼn tikke humor en asemrowende grafiese mariene-tonele.

Beach Bar

My gunsteling uithang plek was die Beach Bar. Dit was so paar strate van die hoofstrand af. As jy lekker kos wil genuttig, ʼn verskeidenheid skemerskelkies wil opslurp en shooters by jou keelgat afgooi besoek hierdie plek.

Die Beach Bar het daardie  beachvibe wat jy altyd kry as jy na ʼn TV program wat ʼn Hawaiese-tema het kyk. Die plek is altyd besig en gesellig. Enigeen sal welkom voel. Daar is TVs waarop jy na sport wedstryde kan kyk.

Daar is  ʼn lekker Jukebox wat enige song kan speel op versoek. Bring R5 munte om te betaal. Neil Diamond my nou. Daar is snoekertafels vir jou om te spog oor jou vernuf.

Wat ek van die plek hou is dat jy van die twee eetplekke aan weerskante van hom kos kan bestel. Een is die Bell&Anchor en die ander een is Enzo’s Pizzeria. Kelners bring dan die kos na jou toe waar ook al jy sit. Daar is ook ʼn paar ander restaurante (wat ʼn soesji-plek insluip).

As jy meer wil weet oor hulle en wat hulle bedien kyk gerus hierna:

http://www.thebeachbar.co.za

https://www.zomato.com/durban/bell-and-anchor-scottburgh/menu

http://www.enzopizzeria.co.za

Mardi Gras

As jy in die dorp is tydens die jaarlikse Mardi Gras-straatfees wat om en by die 16de Desember gehou word en jy hou van vlooimarkte of kort ʼn geskenk of twee vir ʼn geliefde gaan gerus. Vanjaar was op die 17de omdat die 16de ʼn Sondag was.

Hulle baken die hoofstraat, Scott-straat af en plaaslike entrepeneurs en die wat ver gereis het stal hulle ware uit aan weerskante van die pad. Klere, boeke, kos, handgemaakte ware, juwele, skilderye, Henna tattoos, alles waaraan jy kan dink was hier te kope.

Scottburgh het baie eetplekke en koffiewinkels en hulle was daar om ietsie as lafenis teen die hitte van die dag aan te bied aan diegene wie poegaai geshop is.

Die Holiday Express

Onthou jy nog die dae toe treinry hoogmode was? Of dalk het jou ouers jou daarvan vertel. Op Saterdag die 22ste Desember kry ek myself op ʼn plek waar ek nooit gedink het ek sou wees nie.

Op ʼn trein. Ek het soos Harry Potter op die Hogwarts Express gevoel toe hy Hogwarts toe is vir die eerste keer. Oppad na ʼn onbekende plek.

Kyk na hierdie webtuiste.

https://www.theholidayexpress.co.za

Hierdie mense reel traintrips. Daar is verskeie opsies, gaan kyk self.

Daai dag was ek oppad na ʼn Kersmark by Shongweni. Dit is buite Durban in die heuwels geleë. Eintlik is dit gewoonlik ʼn plaasmark (met ʼn polo-veld), maar met Kersfees op hande het hulle dit ʼn Kersfees Extravaganza genoem en die plek so ʼn bietjie versier.

Shongweni hou al vir 20 jaar plaamarkte daar. Vind meer uit.

http://www.shongwenimarket.co.za

Ek het vertrek vanaf die Premier Business Lounge by Durban se Spoorwegstasie. Ek was nogal opgewonde. My oupa aan moederskant was ʼn ou drywer vir Spoornet. I went back to my roots.

Ons moes sewe-uur daar wees vir registrasie sodat ons agtuur kon vertrek.

Vir ʼn plaasjapie van die berge was dit opwindend. Ek het gevoel soos ʼn New Yorker wat die moltrein ry. Ek het self ʼn wegneem koppie koffie gehad.

Die agentskap was baie tegemoedkomend. My kompartement was rolstoel vriendelik en die personeel was baie hulpvaardig.

Die rit was vol kontraste. As jy wegtrek uit die stasie sien jy net die rommel wat rondlê dan is jy in die platteland waar dit bietjie minder is. As jy uit die stad beweeg dan sien jy huise van welaf mense en ook van mense wat ook maar sukkel.

Dit maak jou dankbaar vir wat jy het. As jy verby ʼn kind ry wat vir die onbekende passasiers op die trein waai wil jou hart verkrummel.

Die rit wat omtrent ʼn uur gevat het, het ons oor hoë berge en af in lae valleie geneem. Die trein het ons deur ses lang, donker tonnels gevat waarvan ek gedink het ek gaan nooit weer lig sien nie. Ek sien selfs ʼn pragtige waterval aan my linkerkant. Een van daai wat in kleiner valletjies opbreek.

Ek het gevoel asof ek ʼn bladsy uit die boek The Christmas Train beleef. Daar het die hoofkarakter ook ʼn interessante treinrit tydens Kersfees beleef.

Uiteindelik stop ons op ʼn onbekende perron. Daar was toe busse wat ons verder geneem het. Die busrit was oor berge en dale. Skerp dale nogal. Uiteindelik kom ons daar aan. Wat daar op my gewag het was onbekend.

 • Die hele plek was rolstoelvriendelik. Daar was selfs ʼn badkamer vir ouens (en vrouens) soos ek.
 • Meeste stalletjies was onder dak. Daar was oor die 200 van hulle.
 • Alles is netjies uitgelê.
 • Verskillende tipes unieke kosse: Olywe met stukkies salami in; bloedwors; hollandse kaas; vegan koekies; biltong steak; wafels gedraai soos roomys horinkies met roomys in. Ek kan aan gaan, maar julle kry die idea.
 • Ou staatmakers: Springrolls, neute, biltong, kerrie, pannekoek, hamburgers ens.
 • Daar was vermaak vir die grootmense. en springkastele en ponieritte vir die kleingoed.
 • Daar was baie stalletjies met unieke produkte wat jou vingers sal laat jeuk om geld uit te gee. Dit was of handgemaak of fabriek vervaardig.
 • Party stalletjies het self ʼn kerstema gehad. Daar was een stalletjie wat kersboom ornamente verkoop het waarop jy jou familielede se name kon opsit.

Voor ons ons ogies kon uitgee was dit een uur en tyd om terug trein toe te gaan. Die Kersmark was ʼn fees. Die mense van die Berg Show of die Ladysmith Skou kan baie by Shongweni se mense leer oor hoe om dinge te doen.

Die treinrit terug was lekker. Dit was so sussend. Ek het self ʼn paar keer droomland toe gedompel, maar is toe wakker geruk deur my brein wat wil hê ek moet niks mis nie. Geen wonder die mense het 50 jaar terug nog lekker trein gery nie en self op treine geslaap nie. Ek gaan beslis weer kom trein ry.

Dit was n lekker vakansie.

Nou vir 2019.

Vaarwel liewe lesers

 

Published by Tief

Ek blog oor dinge wat vir my interessant is en wat my aandag trek...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: